Featherstone Grove Kitchen design

After the initial consultation with the customer who wanted a Bespoke kitchen and was based in Gosforth, Newcastle. It became apparent that the current use of space within the kitchen area needed vast improvement. A small dining room and kitchen/dining area were not suited to their lifestyle and the customer wished to create an open area for dining and entertaining with designer fitted kitchens. After talking at length with the customer, a design was created to enhance their day to day living and create a space that worked for them as a family. The plan was for an extension to be built outwards from the kitchen spanning the full width of the house to give extra width and enable an open plan design following from Kitchen to dining through to a family ‘snug’ room.

 

The focus of the design

The real focus of this design was the kitchen. The customer had some creative interior design kitchens which they put together using magazines and online media sites. These became an excellent tool to add detail to make a unique kitchen. The real success of this Kitchen was the colour scheme. It was set in stone early to allow the customer and designer to accessorize the finish of the kitchen properly. Take a look at our Top 10 tips for kitchen design here. The colour scheme was to be black, white and grey tones. First up was the choice of Kitchen door. White Gloss was the customer’s preference but they weren’t sure if they wanted handles or handleless. However, once the customer saw samples of the beautifully designed high gloss handleless doors in our designer kitchens Newcastle showroom, a decision was quickly made! They are 22mm thick, finished with an attractive flawless lacquer which comes with a ‘scoop’ handle fluted within the door fascia.

The handleless range creates a seamless, understated look in your kitchen that is assuredly on the cutting edge. What’s more, the unit range allows you to create flowing curves or dramatic linear lines, resulting in a kitchen sure to take your friends and families breath away!

 

So with the Design and colour schemes in mind, it was time for the extension to start. With the project commencing in October, the completion date was set for Saturday 16th December. All was running to schedule until unforeseen circumstances were uncovered as pipework was revealed whilst digging for the foundations. This delayed the build by two weeks, as we needed to ensure the issues were rectified prior to pouring the concrete for the foundations.

 

With the two week delay, the thought of cooking Christmas dinner in their new Kitchen was quickly disappearing from the customer. The team pulled together working weekends and late nights in order to bring forward the delayed completion date.

 

As the kitchen extension took shape, the steel that was to be used as structural support across the whole span of the existing house created a nip right in the middle of the new Kitchen wall. This wall was where we planned to position all of kitchen units other than the island.  In other cases, this nib would been looked at as a deterrent. However, we used it as an advantage to create an ultra-modern and sleek bulkhead spanning the full length of the back wall split by the steel. A bulkhead gives the look that the kitchen units are built into the wall and streamlines the kitchen. The placement of the steel was soon overcome and provided an architectural piece distinguishing two different ‘zones’ within the kitchen. These zones were further enhanced by the use of lighting whether it was the natural light through Velux windows or Lift and slide doors. Or the new LED Strips, spotlights and plinth lighting.

 

The bespoke kitchen centrepiece

The major Design feature we came up with for the Customer was the U shaped island. The customer wanted an island that was functional, a place to eat and sociable. The U shaped allowed all of these. With functions such as the sink, dishwasher, wine fridge and hob all being integrated into the island, it was going to become the hub for the new kitchen. We created a breakfast bar big enough for four stools to comfortably sit at. Finally, the social aspect, the U shaped allows the preparation of the food, the cooking and washing up without having to turn away.

 

It was clear early on in this project that this new kitchen was going have a superb modern look to it and this continued when selecting appliances. The customer had the Smeg Linea Range in mind. This range has distinctive products that incorporate modern minimalist design trends. The Linea aesthetic is characterised by symmetrical lines, balance and light. A series of ovens, coffee machine and hobs are all extremely ergonomic and designed to maximise the available space. The combination used makes a real style statement in the kitchen. All from this range we installed two Single ovens, a Steam Oven, an oven microwave and two warming drawers. Providing the ultimate solution for cooking. Other appliances out of this range were two integrated fridge freezers and integrated dishwasher. The integrated look is much cleaner and sleeker than having free standing appliances that can become an eyesore when trying to match them with beautiful gloss kitchen doors.

 

As mentioned many times the family is a social family so we added a wine fridge for the social hosting. It is a dual zone wine fridge allowing to store a variation of wine at different temperatures.  In keeping with the modern trends the island played host to an Induction hob. Induction hobs use circular coils which generate a magnetic field that induces heat onto a pan made from ferrous material only when it is physically placed onto the hob itself. These hobs are more efficient and safe. The final modern appliance installed was a boiling water tap. A boiling water tap is the new kitchen must-have. These taps dispense boiling water immediately, saving time and allowing you to clear one more thing off your work surface by removing a kettle.

 

The work surface was a quartz. Quartz Kitchen worktops are fabricated from natural quartz, one of the hardest minerals found in the Earth. Small amounts of glass or metallic flecks are added to create variety, resulting in beautiful worktops. Another advantage of quartz is that it is a non-porous material, its texture does not allow bacteria to grow and resists stains, protecting your family and making kitchen clean-up easy. For this reason, quartz worktops never need to be sealed. A beautiful finishing touch for this jaw dropping designer fitted kitchen.
With an incredible amount of hard work the team managed to finish the project on the Thursday 22nd of December. Allowing the family a few days to get used to their kitchen before the big day!

 

Project Year: 2017

Country: United Kingdom
Postcode: NE3 5RJ

 

Date
Category
Projects